Nekih 20% odraslih žena teško, retko ili nikako ne dolazi do orgazma, iako su za to biološki sposobne. Orgazam sa partnerom je prirodan, normalan fenomen, rezultat rastućeg usmeravanja pažnje na prijatne senzacije. Sposobnost za ovaj refleks upisana je u naš nervni sistem.

žena
07
Okt
2017
Sub

Niste usamljeni u problemu! 

Nekih 20% odraslih žena teško, retko ili nikako ne dolazi do orgazma, iako su za to biološki sposobne. 
Orgazam sa partnerom je prirodan, normalan fenomen, rezultat rastućeg usmeravanja pažnje na prijatne senzacije. Sposobnost za ovaj refleks upisana je u naš nervni sistem. 


Ipak, da bi žena dostigla orgazam, treba da može da prihvati da ima pravo na ovakve senzacije; treba da razume i da joj bude udobno u sopstvenom telu. Mnoge žene sebi zabranjuju intenzivno fizičko zadovoljstvo sa partnerom, iako masturbacijom lako doživljavaju orgazam. Ove zabrane često godinama opstaju a javljaju se zato što put do orgazma kod žene zahteva jednosmerno usredsređenje pažnje ka sopstvenim senzacijama. 


Ova «opsednutost sobom» i usmerenje na sebe je u raskoraku sa raširenim shvatanjem o ulozi žene u odnosu na muškarca. Osim toga, ona otkriva deo sebe koji ju je sramota da pokaže drugoj osobi. Ona, dakle, treba da ima poverenja u svog partnera i da bude uverena da će partner ceniti ovo ponašanje.


Klitoris je ključni organčić za orgazam. Ali žene koje se oslone na muško znanje o stimulaciji klitorisa, koliko god iskusan muškarac bio, lako mogu doživotno da ostanu seksualno frustrirane. Žene su glavni eksperti svog seksualnog zadovoljstva. Orgazam neće dostići prosto ležeći nepomično, već pokretima koji će joj povećati prijatnost. U svakoj seksualnoj pozi mora stalno da brine o sebi.


Od Vašeg dečka se, dakle, može očekivati da poradi na Vašem uzbuđenju i obrnuto, ali na putu do vrhunskog zadovoljstva u poslednjim trenucima svaki partner je gospodar i krojač svog orgazma.

Autorski tekst: Psihijatrijska Ordinacija Dušica Beograd


Podelite sa prijateljima