Psorijaza je misteriozna kožna bolest koja pogadja odredjeni deo tela, a može i da se proširi. Uglavnom zahvata područja sklona udarcima - laktove, kolena, vlasište i dno ledja. U najtežim slučajevima može biti po čitavom telu. U pitanju je hronično nezarazno dermatološko oboljenje za koje je karakteristična promena u epidermisu kože, kao i povećano umnožavanje epidermalnih ćelija. To je multifaktorijalno oboljenje, često nepoznate etiologije.

Oboljenje kože Psorijaza Kožna Bolest
24
Dec
2017
Ned

Kako se manifestuje psorijaza?

Manifestuje se na koži u vidu tačkica ili fleka ružičaste bolje, koje su prekrivene belim ljuspicama. Navedene promene mogu biti primarno lokalizovane na laktovima, trupu, kosmatom delu glave ili pak samo na ekstermitetima. U određenim sučajevima psorijaza može zahvatiti celu površinu tela. Može se javiti samo na šakama ili stopalima, nekada samo na genitalijama. 

 

Kako da prepoznamo prve znake psorijaze?

Klinička slika je individualna. Najčešće se javlja crvenilo, perutanje kože i jak svrab. Može doći do distrofičnih promena na noktima, bolova u zglobovima ili dugotrajnog osipa sa karakterističnim bolovima. Kod pojedinih osoba može doći do pojave bola, infekcije i povišene temperature što iziskuje hospitalno lečenje. Psorijaza ima hronični tok sa periodima remisije, čija dužina je nepredvidiva.

U zavisnosti od oblika i veličine psorijazu delimo na:

- Psoriasis punctata
- Psoriasis guttata
- Psoriasis nummularis
- Psoriasis geographica
- Psoriasis in placibus
- Psoriasis annularis

 

Da li je psorijaza genetski predodredjena?

2. Psorijaza može biti genetski predodređena, mada postoje i neki drugi faktori koji mogu uticati na njen nastanak. Verovatnoća da će dete dobiti psorijazu ukoliko je ima jedan roditelj je 30 %. Ukoliko oba roditelja imaju psorijazu verovatnoća je 60%. Psorijaza se može javiti u bilo kom uzrastu, čak i u periodu odojčeta. Stres je jedan od faktora koji može uticati na nastanak i razvoj psorijaze.  Kod prvih simptoma trebalo bi se obratiti lekaru kako bi se ustanovila dijagnoza.  

 

Na koji način preparati Bioeliksir mogu da nam pomognu?

6. Bioeliksir preparati su potpuno prirodni i preporučuju se kod oboljenja kao što je psorijaza. Predlaže se primena kapi i sirupa koji vrše detoksikaciju organizma, kao i primena kreme koja se nanosi na kožu više puta u toku dana. Krema dovodi do smanjenja zapaljenskog procesa, smanjuje perutanje i subjektivni osećaj svraba. Zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima krema Dermio dovodi do hidratacije, epitelizacije i regeneracije kože.

 

Posle koliko vremena se javljaju prve reakcije kože tokom primene  Bioeliksir preparata?

Prvi efekti su vidljivi nakon par dana. Važno je da spomenemo da deca, iznad tri godine,  mogu primenjivati sirup i kremu.

 

Da li preparati mogu da izazovu nuspojave?

10. Kod primene Bioeliksir preparata javljaju se određene reakcije usled detoksikacije organizma, što svakako ne predstavlja nuspojave. Promene koje korisnik treba da očekuje kod detoksikacije organizma su: sekrecija iz nosa, izbacivanje toksina kroz tečniju stolicu i češće mokrenje. Kod primene kreme očekivani rezultat je smanjenje subjektivnog osećaja svraba uz efekat hlađenja zbog prisustva mentola u sastavu kreme, hidratacija kože i regeneracija.

 

Razgovor vodila Sanja Ćulibrk sa Bojanom Golubović,  strukovnom medicinskom sestrom - specijalista javnog zdravlja


Manager Bioeliksir d.o.o.Podelite sa prijateljima