Bolovi u vratu i ramenima najčešće nastaju usled grčenja mišića, koji zbog toga postaju kruti, što sprečava normalno pokretanje zglobova. Mogu biti posledica kontinuiranog stresa, dugotrajnog držanja tela u istom položaju (prilikom vožnje, sedenja za računarom, spavanja na neudobnom jastuku ili nepravilnom položaju – npr na stomaku)

Bol u Leđima
27
Sep
2017
Sre

Strah, ljutnja i frustracija mogu uzrokovati ukočenost vratnih mišića, a da osoba ne bude svesna toga. S vremenom se javlja hronična ukočenost vrata i upala vratnih mišića, što znatno utiče na kvalitet života. Sportska i trzajna povreda vrata se javlja jako često kod saobraćajnih nesreća, stoga i dugotrajni bolovi u vratu i ramenima kao posledica tih povreda. Uzroci mogu biti i degenerativne promene poput:

  • spondiloze (degenerativno oštećenje kičmenog stuba)
  • ispravljena vratna lordoza (prirodna krivina kičme)
  • skolioza, diskus hernija, retko tumori i upale.

Iako uzroci mogu biti mnogobrojni, kod mlađh ljudi najčešće je reč o posledicama savremenog načina života, u šta spada emotivna i psihička napetost, nedovoljna fizička aktivnost i previše sedenja u nepravilnom položaju. Koliko god problem delovao komplikovano, rešenje uvek postoji, i kada su u pitanju bolovi u vratu i ramenima.

U tretiranju vrata koriste se široke masažne površine da bi se bolno područje zagrejalo i opustilo. Zatim se putem akupresure bolnih tačaka iscrpno istražuje i masira celo područje vrata, ramena i baze lobanje.
Lagano istezanje vrata otklanja napetost okolnog područja, a nakon masaže pacijent se oseća relaksirano, što se odražava i na telo, dok bolovi u vratu i ramenima popuštaju.

Od fizikalne terapije se koristi laser, magnet, ultra zvuk… Kada bolovi u vratu i ramenima prođu kao i upala, uključuju se vežbe jačanja, kao i vežbe za istezanje kičme koje su ključ lečenja i sprečavanja novih povreda i „kočenja“.

 

FIZIKALNA TERAPIJA I TERAPEUTSKA MASAŽA

Terapija bola fizikalnim procedurama najpribližnija je prirodnim procedurama zbog odsustva agresije, blagotvornosti i prijatnosti. U određivanju fizikalne terapije značajna je anamneza, dijagnostika, klinički pregled, funkcionalni status… U fizikalnoj terapiji primenjuju se: laser, magnet, ultra zvuk, tens, elektrostimulacija kao i struje različite frekvencije.

TERAPEUTSKA masaža i akupresura bolnih mesta i muskulature koja je u spazmu predstavlja sastavni deo fizikalne terapije. U proseku trajanje fizikalnih procedura u kontinuitetu iznosi 2 – 3 nedelje. Bitno je ispoštovati kontinuitet terapije.

Autorski tekst: Fiziokinezis Beograd - Fizikalna medicina i masaža


Podelite sa prijateljima