Hipotireoza je stanje u kome štitaste žlezda ne luči dovoljno hormona potrebnih za normalno funkcionisanje brojih organa i ogranskih sistema u organizmu. Može se javiti u bilo kom životnom dobu, takodje kod oba pola, mada znatno čeće se javlja kod žena. Nelečena hipotireoza dovodi do brojnih veoma ozbiljnih poremećaja kao što su gojaznost, bolovi u zglobovima, sterilitet, bolesti srca.

Hipotireoza šta je to?
05
Feb
2018
Pon

Hipotireoza je stanje u kome štitaste žlezda ne luči dovoljno hormona potrebnih za normalno funkcionisanje brojih organa i ogranskih sistema u organizmu.

Može se javiti u bilo kom životnom dobu, takodje kod oba pola, mada znatno čeće se javlja kod žena.
Nelečena hipotireoza dovodi do brojnih veoma ozbiljnih poremećaja  kao što su gojaznost, bolovi u zglobovima, sterilitet, bolesti srca.

Simptomi

Simptomi mogu biti blagi, umereni ili teški u zavisnosti od težine poremećaja rada žlezde.
Najčešće, prvi znak bolesti je umor, dobijanje na težini, nemogućnost začeća.
Brojni su drugi simptomi koji se mogu javiti kao što su suva koža, slabost mišića, bolovi i grčevi u mišićima preskakanje srca, bolovi i otoci u zglobovima, otečenost lica i tela, gojaznost, neregularni menstrualni ciklusi, opadanje kose, poremećaji raspoloženja sve do depresije, usporene misli, zaboravnost.

Takodje u laboratorijskim analizama može doći do pojave povišenih vrednosti masnoća u krvi.

 

Kada je potrebno da se javim lekaru?

Odgovor je jedvnostavan…ako imate jedan ili više od gore pomenutih simptoma vreme je da se obratite za pomoć svom lekaru.

Kako se bolest dijagnostikuje?

Jednostavno…
potrebno je uraditi ultrazvučni pregled štitaste žlezde i hormonski status štitaste žlezde iz krvi. Hormoni koji su neophodni za dijagnozu su TSH, T3, T4 (ili njihove slobodne frakcije fT3, fT4). Ukoliko je potrebno odrediti i uzrok hipotiroidizma lekar će pored pomenutih hormonta tražiti i dodatne analize kao što su antitela i neki biomarkeri.

Zašto je važno da se odredi uzrok hipotireoze?

Hipotireoza je stanje koje može biti izazvano raznim patološkim stanjima na štitastoj žlezdi. Nije isto da li je žlezda autoimuno izmenjena ili postojoje čvorići tj struma.

Kako se hipotireoza leči?

Veoma uspešno nadoknadom hormona-levotiroksina!
Na našem tržištu postoje lekovi koji se već dugi niz godina uspešno koriste za lečenje hipotireoze.

Za kontrolu efikasnosti terapije odredjuje se TSH na osnovu koga lekar procenjuje koliko leka je potrebno uzimati da bi se postiglo optimalno stanje. Dinamiku kontrole TSH takodje odredjuje lekar i kod svakog pacijenta se može razlikovati

Kako se hipotireoza leči u trudnoći?

Isto… samo su potrebne češće kontrole i obično veća doza leka.

Kada i kako se uzima lek za hipotireozu?

Lek se uzima našte i posle uzimanja leka preporučuje se ne uzimanje hrane i drugih lekova sat vremena nakon uzimanja levotiroksina.
Neki lekovi i suplementi remete apsorpciju levotiroskina te obratite pažnju svom lekaru ako uzimate preparate koje u sebi sadrže kalcijum ili preparate gvožđa.

Posle koliko vremena možemo očekivati  boljitak?

Posle dve do tri nedelje

Koliko dugo se lek uzima?

Doživotno!

                                                    Dr Marina Vasić Prelić
                                                    spec interne medicine

                                    Poliklinika   GRACIA  MEDIKA


Podelite sa prijateljima