Izraz masna jetra se koristi za više bolesti koje pogadjaju jetru a koje se ultrazvučno manifestuju na isti način. Najčeši uzrok je nealkoholni staetohepatitis ili NASH kako samo ime kaže to je stanje koje pogadja osbobe koje ne konzimiraju alkohol a kod kojih postoji nakupljanje masti u jetrinim ćelijama.

Šta je to masna jetra?
06
Feb
2018
Uto

Šta je to masna jetra?

Izraz masna jetra se koristi za više bolesti koje pogadjaju jetru a koje se ultrazvučno manifestuju na isti način. Najčeši uzrok je nealkoholni staetohepatitis ili NASH  kako samo ime kaže to je stanje koje pogadja osbobe koje ne konzimiraju alkohol  a kod kojih postoji nakupljanje masti u jetrinim ćelijama.

Da li je to opasno?

Potencionalno, može biti ozbiljno,  jer se radi o zapaljenju jetre koje je hronično i koje nelečeno u krajnjem stadijumu dovodi do oštečenja koja su ireverzibilna tj ne mogu se „popraviti”

Ko može da oboli od masne jetre?

Stanje se može javiti u svim uzrasnim grupama, kako kod starijih tako I kod veoma mladih osoba.  Osobe kod kojih se postavi ova dijagnoza u riziku su da obole od nekog srčanog oboljenja ili dijabetesa, često takve osobe imaju I povišene masnoće u krvi.

Koji su simptomi?

Obično masna jetra ne daje nikakve simptome,  mada ponekad kada je jako uvećana što se takodje često dešava može izazvati nelagodnost ili bol ispod desnog rebarnog luka, kao I nespecifične simptome koji prate mnogo druge bolesti kao što je umor.

Šta dovodi do masne jetre?

Obično, od masne jetre obolevaju  osobe sa viškom kilograma, osobe  koje imaju insulinsku rezistenciju ili već manifestnu šećernu bolest. Takodje javlja se kod osoba koje imaju povišen nivo masnoća u krvi a naročito triglicerida. 
Pobrojana stanja dovode do gomilanja masti u jetri što dovodi do njenog uvećenja I do zapaljenja jetrinih ćelija što dalje dovodi do oštećenja jetrinih ćelija takozvane citolize I pojave povišenih transaminaza u krvi AST I ALT.
Masna jetra se može javiti I kod mršavih osoba koje na primer imaju policistične jajnike ili  smanjenu funkciju štitaste žlezde .

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se uglavnom postavlja tokom preventivnih ultrazvučnih pregleda stokama ili pri rutinskim laboratorijskim analizama kada se u nalazima krvi nadju poviešene vrednosti AST I ALT.

Da li su ultrazvuk I laboratorijske analize dovoljne za postavljenje diajgnoze?

U velikom broju slučajeva da…ali lekar ponekad mora na osnovu kompletnog uvida u stanje pacijenta, da dopuni dijagnostiku dodatnim laboratorijskim analizama na primer može tražiti analize na viruse ili može tražiti skener ili magnetnu rezonancu stomaka.

Kako se leči masna jetra?

Dijeta, fizička aktivnost, ponekad se savetuje vakcinacija protiv hepatitis B ili hepatitis A.

Postoje lekovi koje zovemo hepatoprotektivi I koji uz pomenute modifikacije životnog stila mogu značajno doprineti lečenju.

Šta su to hepatoprotektivi?

Hepatopotektivi su biljne supstance, vitamini I antioksidansi koji doprinose ozdravljenju jetre. Ali nemojte kupovati takve lekove bez konsultacije sa lekarima koji se time bave,  neki iako biljni lekovi mogu biti I štetni!

Koji se to doktori bave masnom jetrom?

Ukoliko ste već kod radiologa dobili dijagnozu masne jetre, najbolje je da se  javite gastroeterologu ili intenisti, oni će najbolje znati kako se bolest leči I prati!


Dr Marina Vasić Prelić
spec. interne medicine
Poliklinika  GRACIA MEDIKA


Podelite sa prijateljima