Bojana Stojadinović, profesor fizičkog vaspitanja i fitnes trener, za portal Zdravstveni turizam, ističe da je od velikog značaja fizička aktivnost koja ima izuzetan uticaj na mentalno zdravlje pojedinca.

Bojana Stojadinović  Profesor Fizičkog Vaspitanja Fitnes Trener
09
Mar
2018
Pet

Kako fizička aktivnost utiče na mentalno zdravlje?

Fizička aktivnost utiče na mentalno zdravlje tako što se tokom fizičke aktivnosti luče hormoni koji poboljšavaju raspoloženje i donose osećaj zadovoljstva. Koliko god dodjemo umorni i neraspoloženi na trening, posle toga se osećamo poletno i  totalno resetovano. Naravno da bi vežbanje imalo pozitivam uticaj na naš organizam potrebno je da trening bude shodno nasim trenutnim sposobnostima i godinama. Prejak trening je prevelik stres za naš organizam i može nam opasti imunitet ukoliko treniramo jačim intenzitetom nego sto bi trebalo, a isto tako prelak trening neće izazavati nikakve promene u našem organizmu. Redovna fizička aktivnost , optimalno 3x nedeljno po sat vremena, donosi bezbroj pogodnosti za nas: ublažavaju se menstrualni bolovi i pojava depresije kod zena, poboljšava se kvalitet sna, telo postaje sposobnije da izdrži svakodnevne stresove, smanjuje se napetost...jednom recju vezbanje je prava injekcija pozitivne energije!

 

Zna se da je fizička aktivnost dobra za zdravlje, psihu i dobar izgled, ali mnogima to nisu dovoljni motivi za bavljenje sportom. Zbog čega uvek tražimo izgovore i izgovaramo onu čuvenu rečenicu  “Krećem od ponedeljka “ ?

Zašto se stalno izgovara ta čuvena recenica ,“Krecem od ponedeljka“, uvek mi je bila fenomen. Kada odlučimo, odmah krecemo i nema odlaganja. Vežbanje nije luksuz vec potreba organizma. Kao što pijemo vodu i peremo zube tako isto vežbamo i nema prolongiranja. Savet je da uplatimo članarinu u fitnes centru onog trenutka kada odlučimo da krenemo sa vežbanjem i onda smo prinudjeni da krenemo sa vezbanjem kako nam ne bi propali termini.  

 

Da li je važnija ispravnost radjenja vežbi ili količina uradjenih?

Najbitnije je da se vežbe tehnicki pravilno izvode kako bi proizvele odredjen efekat, a sa druge strane kako bi se smanjila mogucnost povredjivanja. Znači uvek kvalitet ispred kvantiteta, ali kada smo dostigli odredjen nivo onda moramo obratiti paznju i na kvantitetu kako bi vežbanje imalo zeljeni uticaj na naš organizam. Ne smeju se zaboraviti kvalitetno zagrevanje na početku i istezanje na kraju treninga.

 

Kome se ne preporučuju grupni treninzi ?

Grupni treninzi se ne preporučuju osobama sa prevelikim viskom kilograma, osobama sa kardiovaskularnim problemima, osobama sa problemom sa ledjima ili kolenima...

 

Kome predlažete trening u teretani , kome fitnes , a kome aerobik

Stalno me ljudi pitaju sta je najbolje trenirati. Moj odgovor je uvek isti- bez obzira na pol, starost ili nivo naših fizičkih sposobnosti- upraznjavamo onu fizičku aktivnost koja nam najviše odgovara po nekom našem senzibilitetu, shodno našim afinitetima tokom koje ćemo moći da damo maksimum i da nam prija. Takodje bitno je izabrati aktivnost koju ćemo upraznjavati duži vremenski period, odnosno da ostanemo motivisani i da sa nestrpljenjem iščekujemo svaki naredni trening. Šta god izaberemo, a ponuda je zaista velika i za sve kategorije ljudi, vrlo je bitno da ta fizicka aktivnost bude kontinuirana, shodno nasim fizičkim sposobnostima i pod nadzorom stručnog lica.

 

Bojana Stojadinović, profesor fizičkog vaspitanja i fitnes trener

Razgovor Sanja Ćulibrk, novinarPodelite sa prijateljima