Sex nakon porođaja
29
Jun
2018
Pet

Posle porođaja, specijalno u slučajevima kada je dete na svet došlo carskim rezom, organizam traži odmor i oporavak. Čak i kada neko vreme prođe, dešava se da ostane zabrinutost da li je sada sve u redu i da li se žena može vratiti starim navikama. Često se, između ostalog, nakon porođaja partneri nađu i u dilemi da li je prošlo dovoljno vremena i da li ponovo mogu da se prepuste i seksualnim uživanjima, posebno u slučajevima kada je beba još mala i traži stalnu negu i prisustvo roditelja, pa je u domu u roditeljskoj sobi i takoreći „stalno na oku“. Neki su roditelji i malo opušteniji, pa se brzo prepuste starim strastima, ali i njih ponekad muči stara dilema o novoj trudnoći, te da li je moguće da žena ponovo zatrudni ako još uvek doji novorođenče?

Prve nedelje posle porođaja su posebno osetljiv period, ne samo za bebu koja tek što je izašla iz sigurnog i toplog gnezda u maminom stomaku, već i za majku. U organizmu dolazi do neke vrste hormonalne bure koja ženu čini ranjivijom, sklonom promenama raspoloženja, nekada i preterano brižnom ili neraspoloženom. Do promena dolazi i na telu: dojke počinju da luče mleko; materica, koja je u trudnoći narasla, postepeno se vraća na svoju prvobitnu veličinu što je praćeno sekretom (pranjem) iz vagine, nalik na menstruaciju (lohije). Ovaj period, tzv. babinje, traje oko 6 nedelja. Seksualni odnos u užem smislu u toku babinja nije preporučljiv jer je mogućnost infekcije veća.

Posle porođaja žena treba prvenstveno da se trudi da iskoristi svaki slobodan trenutak, u toku dana ili noći, da se odmori, a intimni odnosi sa partnerom treba da su čisto zadovoljstvo a ne obaveza.

U slučajevima kada je porođaj bio carskim rezom i postoji dilema da li se rana uredno oporavlja preporučljivo je prvo obaviti kontrolni ginekološki pregled. Pa ako ginekolog da zeleno svetlo slobodno se može ponovo prepustiti starim čarima.

Partneri će se verovatno lagodnije prepustiti strastima u intimi zajedničke sobe dok beba spava, ali treba znati da je u ovim mesecima dete suviše malo da bi erotski prizori za njega imali značaj “primarne scene” po Frojdu.  

Mleko se u dojkama stvara zahvaljujući pojačanom lučenju prolaktina. Velika količina ovog hormona u krvi tokom dojenja najčešće sprečava ovulaciju, pa izostaje i menstruacija. Zbog toga je mogućnost začeća u ovom periodu manja, ali ipak postoji, naročito kada počnete da izbacujete podoje radi prehranjivanja deteta. Ukoliko ne planirate da u narednoj godini i drugi put postanete mama, neki vid kontracepcije nije na odmet.

Autorski tekst: Psihijatrijska Ordinacija Dušica Beograd


Podelite sa prijateljima